miércoles, 17 de febrero de 2016
Possibilitats de la robòtica en l’àmbit educatiu.


Les tecnologies abracen molts camps on es relacionen el coneixement i la tècnica: Alguns d’aquests camps són l’ús de materials (fustes, plàstics, metalls, tèxtil, petris, entre d’altres), la representació gràfica i el disseny, l’ús d’energies, el coneixement de màquines, mecanismes, l’electricitat, l’electrònica o la pneumàtica. Darrerament les noves tecnologies també s’han incorporat: la programació, la tecnologia de control, el disseny i impressió en 3D i sobretot “la robòtica”.
 
És precisament la robòtica la que aconsegueix que els alumnes s’engresquin per aquests àmbits ja que, en aquestes edats, té un element motivador molt potent. A més en ella s’aglutinen tots els camps abans esmentats. Per dissenyar, construir i fer funcionar un robot cal seguir un seguit de passos.
 1. Imaginar el que es vol fer.
 2. Dibuixar i dissenyar (aquí el disseny i impressió en 3D ha obert moltes possibilitats)
 3. Buscar i utilitzar els elements més adients (materials, màquines, components, ,,,)
 4. Construir, revisar i tornar a construir:
 5. Programar.
 6. Jugar.

Així la robòtica i la programació s’han fet indispensables en l’àmbit educatiu tal com reflecteixen les competències bàsiques  establertes pel Departament d’Ensenyament, tant a Primària com a Secundària.

La inquietud del Departament de Tecnologia d’aquest centre va fer crear l’espai Can Puig Imagina. “CanPuigImagina” és un espai virtual i físic creat l’any 2014 amb l’objectiu de difondre innovacions tecnològiques com la robòtica i la impressió en 3D a l’àmbit educatiu.  Es tracta d’un espai obert pensat per alumnes de secundària i de primària amb inquietuds tecnològiques, per a la formació de professorat, i per l’ús de la comunitat educativa en general.

Aquest espai ha possibilitat ...

 •  La incorporació d’aquests nous continguts abans que fossin fixats pel Departament d’Ensenyament . Els alumnes ja treballen en aquestes tecnologies des de 1r d’ESO.
 • Impartir cursos. Durant el curs 2014/2015, alumnes de 4t d’ESO van fer de professors de nens i nenes de 3r de primària.
 • Atendre a les escoles que ho demanin i que vulguin conèixer aquest àmbit.
 • Realitzar treballs de recerca creatius i innovadors tal i com se’ns ha reconegut en diferents premis.
 • Creació de material didàctic relacionat amb el disseny, la programació i la robòtica.

No vull acabar sense anomenar els dos verbs que reflecteixen molt bé tot el que pretenem:

IMAGINA i CREA

No hay comentarios:

Publicar un comentario